SIGAS | Pogosta vprašanja

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/lovato/public_html/php/db/connect.php on line 14


Pogosta vprašanja

Kaj je LPG?

LPG je mednarodna okrajšava za liquefied petroleum gas, kar v prevodu pomeni utekočinjeni naftni plin (UNP), zmes propana in butana, v literaturi pa lahko najdemo še nazive propan-butan; UNP; GPL; medtem ko je ustaljen naziv pri nas avtoplin. Avtoplin je alternativno gorivo, ki je trenutno najbolj ekonomično, obenem pa tudi zelo ekološko gorivo.

V katera vozila je možno vgraditi plinski pogon?

Plinski pogon je možno vgraditi v skoraj vsa vozila na bencinski pogon, obstaja majhno število vozil, pri katerih vgradnja ni možna (npr. nekatera vozila s turbinskimi polnilniki). Novejša tehnologija omogoča vgradnjo v vsa vozila, tudi v vozila z direktnim vbrizgom bencina (FSI, TSI, JTS, DI).

Koliko prostora zgubim v svojem prtljažniku z vgradnjo plina?

Odvisno je od velikosti prtljažnika, v katerega se vgrajuje, kakor tudi od tipa vozila, kamor se vgrajuje plinska inštalacija. V povprečju se zgubi 20-30% prostora. Torodialni rezervoarji (oblika avtomobilske gume) se vgrajujejo v prostor, ki je namenjen za rezervno gumo, tako da ostane pri taki vgradnji prtljažnik povsem prost.

Ali z vgradnjo plina vozilo zgubi na hitrosti oz. ali so zmogljivosti vozila manjše?

Pri sistemu z neposrednim vbrizgom plina pa je izguba moči praktično zanemarljiva.Pri vgradnji klasične plinske instalacije, ki pridejo v poštev za vozila do letnika proizvodnje 1995, vozilo zgubi na hitrosti približno 5%, na moči pa približno 10%, medtem ko je delovanje motorja tišje in bolj mirno.

Ali moram po vgradnji opraviti atest?

Po vgradnji je seveda potrebno opraviti atest, ob vgradnji avtoplinske naprave pa vam pripravimo vso dokumentacijo za opravljanje atesta.

Kakšna je kvaliteta naprav, ki se vgrajujejo v vozilo?

Vgrajujemo opremo svetovno znanih proizvajalcev AGC in Tartarini, ki je ustrezno homologirana in atestirana. Vsi sistemi so strokovno vgrajeni, kajti naši serviserji so šolani pri proizvajalcih, imajo pa tudi opravljene izpite za instalaterja opreme. Garancija na vgradnjo (delo) je eno leto.

Zaradi toplote raste pritisk, ko je avtomobil na soncu. Ali lahko pride do eksplozije?

Ravno zaradi tega razloga je možno rezervoar napolniti samo 80%. Proizvajalec testira rezervoarje na pritisku do 30 barov, tako da rezervoarji ne bi eksplodirali, tudi če bi bili napolnjeni 100%. Ob vseh teh varnostnih ukrepih pa se na sam rezervoar doda ventil, ki ima v primeru visokega pritiska nalogo, da razbremeni rezervoar. Tako nikakor ne more priti do eksplozije. Rezervoar in varnostna armatura sta projektirani tako, da ne more priti do eksplozije niti pri požaru, v primeru težje prometne nesreče pa je dokazano, da sta dodatni ščit pred udarci.
Če pride do predrtja rezervoarja in vžiga plina, ta gori v usmerjenem plamenu, medtem ko se bencin razlije po površini in ponavadi s svojimi ognjenimi zublji zajame celotno vozilo. Vsekakor je plinski rezervoar, ki je iz jekla, veliko (do 20 krat) močnejši in odpornejši od bencinskega ali naftnega rezervoarja, ki sta običajno iz plastike.

Ali se pri vožnji po makadamu lahko poškoduje cev za dovod plina do motorja, ki gre pod vozilom?

Pri vožnji po makadamu ali po neki drugi poti se cev ne mora poškodovati, ker se namreč postavi v del, kjer je zaščitena.

Ali se v vozilu občuti neprijeten vonj?

Pri pravilni vgradnji in nastavitvi se ne sme občutiti vonj plina. Neprijeten vonj plina opozarja na neko okvaro.

Kako pogosto je potrebno servisirati in kontrolirati naprave v avtomobilu?

Plinska napeljava ne zahteva posebnega vzdrževanja: zadostuje, da po prevoženih 20 000 km oz. enkrat na leto v enem od naših servisov očistijo plinski filter in pregledajo cevi. Redkokdaj je potrebno pred prevoženimi 50 000 km zamenjati oz. servisirati kako napravo.

Zakaj se ne proizvajajo avtomobili s pogonom na avtoplin?

V nekaterih evropskih državah kot so Francija, Italija, Nizozemska in Anglija proizvajalci avtomobilov izdelujejo avtomobile s pogonom na avtoplin že v serijski proizvodnji. Vendar pa je v teh državah avtoplin razširjen že vrsto let..

Ali lahko pozimi pride do problemov pri vžigu avtomobila?

V zimskih mesecih lahko pri starejših avtomobilih z vplinjačem pride do težav pri  vžigu, medtem ko pri vozilih z vbrizgom teh težav ni, glede na to, da se avto zmeraj vžge na bencin, odvisno od sistema pa se pri določenem številu vrtljajev oz. pri določeni delovni temperaturi motorja preklopi z bencina na plin.

Kakšen je doseg avtomobila z enim polnim rezervoarjem plina?

Doseg vozila na plin je odvisen od velikosti rezervoarja in porabe goriva. Na daljših relacijah je možno z majhnim rezervoarjem in s povprečno porabo prevoziti več kot 500 km. Ne smemo pa pozabiti, da se po vgradnji plina, brez kakšnih sprememb lahko vozimo tudi na bencin, se pravi da imamo vozilo z dvema vrstama goriva. Če upoštevamo to, je lahko doseg vozila več kot 1000 km brez ustavljanja na plinski polnilnici ali bencinski črpalki.

Zakaj se pri polnjenju rezervoarja do maksimuma pretok plina zaustavi sam, preden je napolnjen do konca in ali je mogoče, da na različnih črpalkah, natočimo različno količino plina v rezervoar?

Zato, ker to omogoča sama armatura na rezervoarju, ki je s strani proizvajalca naravnana tako, da je maksimalno dovoljeno polnjenje 80% od skupne prostornine rezervoarja.

Kje se polni plin?

V Sloveniji je trenutno 62 črpalk, ki ponujajo tudi avtoplin. V Petrolu in Istrabenzu se nadejajo, da bodo v prihodnjih letih prodajo povečali in da bo delovalo vsaj še 40 bencinskih servisov, kjer bo ob nafti in bencinu mogoče kupiti avtoplin. V Evropi je okoli 8000 bencinskih servisov, ki ponujajo avtoplin, od tega jih je samo v Italiji okoli 2000.

Kaj je potrebno storiti v primeru prometne nesreče?

V primeru prometne nesreče je zadosti, da zapremo izhodni ventil na rezervoarju plina, pri novejših modelih pa obstoječi elektroventil avtomatsko, pri izključitvi kontakta na vozilu, prekine dotok plina.

Kakšen je učinek na delovanje motorja?

Avtoplin ima zaradi svojih lastnosti ugoden vpliv na motor. Trajnost motorja se poveča za cca 35% v primerjavi z motorjem, ki za pogonsko gorivo uporablja bencin. Delovanje motorja je tišje, cilindri motorja se manj obrabljajo, motorno olje je bolj trajno, trajnost katalizatorja in lamda sonde pa se podvoji.
Popolno zgorevanje zmesi plin-zrak v cilindrih motorja ne vodi do izgube goriva v izpušnih plinih. Izpušni plini so čistejši.

Kako dolgo traja instalacija sistema?

Instalacija sistema traja en ali dva dni, odvisno od modela avtomobila.

Ali se v dieselsko vozilo lahko vgradi plin?

Vgraditi plin v avtomobile z dieselskim motorjem je mogoče, vendar pa je vprašljiva ekonomičnost vgradnje.