Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/lovato/public_html/php/db/connect.php on line 14
SIGAS | Znižanje cen avtoplina


25 Apr 2013

Znižanje cen avtoplina

Butan plin je pocenil utekočinjeni naftni plin (LPG) za ogrevanje za osem odstotkov, avtoplin za 5,5 odstotka, plin v jeklenkah pa za pet odstotkov. Novica je nenavadna zato, ker je to prvo znižanje cen po najmanj petih letih, najverjetneje pa ne bo zadnje letos, menijo v Butan plinu.

Tomaž Grm, generalni direktor Butan plina, pojasnjuje, da se je nakupna cena plina letos znižala. »Cene plina za ogrevanje (UNP) smo znižali za osem odstotkov, kar se ni zgodilo najmanj zadnjih deset let, saj so cene lezle le navzgor,« pravi Grm. Plin v jeklenkah je Butan plin pocenil za pet odstotkov, tudi prvič v najmanj petih letih, še pol odstotka več pa avtoplin. V prihodnjih mesecih in letih bodo cene UNP najbrž še padle. Avtoplin je že zdaj konkurenčen drugim gorivom, se pa Grm strinja, da so ponudniki pri nas pred leti malo zaspali. Trg avtoplina je razvit na Hrvaškem in tudi v Italiji, pri nas pa še ne. Pri ogrevanju ima UNP najmočnejšo konkurenco. »UNP je zanimiv v dobro izoliranih hišah. Naložba je majhna, poraba tudi, zato je cena nizka,« pravi Grm.